• Home
  • Overnaturligt
  • Skal du ud og rejse? – 1. Tur går til Eastern State Penitentiary

Skal du ud og rejse? – 1. Tur går til Eastern State Penitentiary

Skal du ud og rejse? – 1. Tur går til Eastern State Penitentiary

Eastern State Penitentiary

Philadelphia, Pennsylvania

Adresse: 2027 Fairmount Avenue, Fairmount, Philadelphia.
Område: 45000 m²

Byggeår: 1829

Arkitekt: John Haviland

Byggestil: Gotisk

NRHP Nr: 66000680

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eastern State Forbedringsanstalt (ESP)

Er et tidligere Amerikansk fængsel i Philadelphia, Pennsylvania. Man finder fængslet på 2027 Fairmount Avenue mellem Corinthian Avenue og North 22nd Street i Fairmount bydelen i Philadelphia. Fængslet var operationelt fra 1829 til 1971. Anstalten forbedrede fængsels systemets metoder med separat indespærring, først gang brugt I Walnut street Jail. Hvilket fremhævede principperne omkring forbedring frem for straf. Kendte kriminelle så som bankrøveren Willie Sutton og Gangsteren Al Capone har siddet indespærret, indenfor fængslets unikke hjulformede mure. Da bygningen stod færdig i 1829, var det verdens største og dyreste offentlige bygning. Og blev hurtig hjemsted for mere end 300 fanger fra hele verden.
Fængslet er i dag et amerikansk historisk seværdighed. Som er åben for offentligheden som museum. Man kan komme på tour 7 dage om ugen 12 måneder om året. Mellem kl. 10 og kl. 17
Historie
Designet af John Haviland åbnede fængslet 25 Oktober, 1829, Eastern State anses som verdens første rigtige fængsl. Selvom Walnut Street Fængsel, som åbnede i 1776, blev kaldt ”Fængsel” så tidlig som 1790.
Ordet “forbedringsanstalt på Engelsk: penitentiary” kommer af ordet ”Anger Engelsk: penitence” Eastern State’s revolutionerende system for indespærring, blev dødb “Pennsylvania System” eller Enkelt mands systemet, og opfordrede til, at hver fange havde sin egen celle (inspektøren Var bundet ved lov, til at skulle besøge hver fange hver dag. Og fængselsbetjentene skulle besøge alle fangerne mindst 3 gange om dagen. Som en form for rehabilitering.
Pennsylvania Systemet var det modsatte af Auburn System (også kendt som New York Systemet), som gik ind for, at alle fanger skulle tvinges til at arbejde sammen I stilhed, og kunne blive udsat for fysisk straf.. Selvom Auburn systemet blev favoriseret af de forenede stater, blev Eastern states radikale etage plan og system for frihedsberøvelse. En model som blev brugt i over 300 fængsler verden over. Også i Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vestre Fængsel i København.

Oprindeligt, var fangerne huset I celler, som man kun kunne få adgang til, via en lille dør ud I en gårdhave. Ud mod fængslets bagside. Kun et lille hul, lige stort nok til at man kunne stille mad ind til fangerne, blev lavet ind mod celleblokken. Dette design viste sig dog at være noget upraktisk, og midt under konstruktionen, blev cellerne konstrueret således at fangerne kunne gå ind og ud af cellerne via en metal døre, som var dækket til af døre lavet af tungt træ, som kunne filtrere støj fra.

 

 

 

 

 

 

 

Gangene var designet, så man fik en fornemmelse af, at man var i en kirke. Nogen mente at dørene var små, for at minimere angreb på fængselspersonalet. Mens andre mente at det var for, at tvinge de indsatte til at bukke og takke gud, hver gang de skulle ud og ind af deres celler. Dette hænger sammen med, at hele fængslet er bygget op omkring en religiøs inspiration. Cellerne blev lavet af beton med et enkelt med et skylight, som repræsenterede ”Guds øje”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det skulle henlede de indsatte på at gud altid kiggede på dem. Udenfor hver celle, var et individuel område, hvor fangerne kunne røre sig, lukket inde bag høje mure så fangerne ikke kunne kommunikere med hinanden. Hver gårdtur var tilpasset således, at to fanger, som boede ved siden af hinanden, aldrig kom ud på samme tid. Fangerne fik lov at holde en lille have i deres gård, og endda holde kæledyr der ude. Når de indsatte forlod cellerne, blev de eskorteret af vagter, som tildækkede deres hoveder med en stof pose. Således at andre fanger ikke kunne genkende dem.
Hver celle havde en indretning, som var ret avanceret for deres tid. Hvilket inkluderede en beholder med rindende vand over et toilet som kunne skylles ud, sammen med kurvede rør på end ene væg, som virkede som central varme, i vinter månederne. Her ville der rende varmt vand gennem rørene for at holde cellerne nogenlunde varme. Toiletterne blev skyllet ud to gange om ugen, af vagterne i hver celleblok. Dette skete ved en kontrolpult i midten af fængslet.
Oprindeligt var fængslet designet som 7 et etagers blokke. Men med tiden, da celle blok 3 stod færdigt, var der allerede alt for mange fanger. Fra da af, blev alle andre blokke, bygget i 2 etager. Hen imod enden, blev blok 14 og 15 bygget i hast, grundet overbefolkning. De blev designet af fangerne. Blok 15, blev for de værste fanger. Og et solidt gitter blev ygget mellem dem, og vagterne.
Men systemet kollapsede med tiden, på grund af for stor antal fanger. Fra 1913 gik Easten State officielt fra det solidariske system. Og opererede et almindeligt fængsel, frem til dets lukning I 1970. Fængslet blev kortvarigt brugt til at huse fanger fra Holmesburg fængslet i 1971, på grund af optøjer i deres fængsel.
Fængslet blev et af de største Public.Works projekter I den tidlige, og tourist destination allerede i det 19 århundrede. Fængslet blev blandt andet besøgt af Charles Dickens og Alexis de Tocqueville. Og havde kendte fanger, så som Willie Sutton og Al Capone i 1929.

 

 

 

 

 

 

 

Al Capones Celle som den så ud da han sad inde.

 

De besøgende snakkede med de indsatte, dette viste at de indsatte ikke var isolerede fanger. Dog måtte de ikke få besøg af familie og venner, under deres ophold. De fleste af fangerne i de første år, var almindelige små kriminelle. Som var inde for ting som røverisager og tyverisager. (Gaderøvere, Lommetyve, Tasketyve, røvere etc.) Og en første gangs forbryder aftjente normalt 2 år.
Fængslet var designet til, ikke kun at straffe. Men ligeså meget til at henlede den kriminelle på åndelig refleksion og ændring af sin adfærd.
Fortalere for systemet, troede fuldt og fast på at kriminelle, som blev udsat for stilhed, således at du kunne tænke over det de havde gjort. Virkelig ville angre deres synder af hele deres hjerte. Men virkeligheden var en helt anden. I virkeligheden designede vagterne og fængsels rådet. En lang række metoder af både fysisk og psykologisk tortur. Kunne fangerne ikke opføre sig ordentligt blev de straffet. De kunne bliver over rislet udenfor, med koldt vand I vinter månederne. Tungerne blev lænket til deres håndled, således at hvis de kæmpede imod ville det resultere i at tungen blev flænset op. De blev bundet så hårdt til stole, med læderbånd. At der ikke kunne komme blod igennem. Og der kunne de så sidde i dagevis. Og de fanger der var værst, blev smidt i ”Hullet”, en underjordisk celle. Under blok 14. Hvor der ikke var noget lys, ingen menneskelig kontakt og kun meget lidt mad, i så længe som 2 uger. I 1924 dømte Pennsylvanias Guvernør, Gifford Pinchot. Pep ”Den katte dræbende hund” (En rigtig hund) Til en livstidsdom i Easten state. Pep havde dræbt Griffords kones kat. Fængslets dokumenter fortæller, at pep fik fange nummer C2559, hvilket kan ses på dens forbryder foto. Men grunden til peps tilstedeværelse i fængslet, er alle ikke enige i. En avis artikel fra dengang, fortæller at Grifford donerede sin egen hund, Pep, til fængslet. Simpelthen for at højne moralen blandt fangerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pep fra 1924, Labrador retriever Lady fra 1957, Blev doneret af Kaptajnen for Fængselsbetjentene. og var en Beagel
Den 3 April, 1945. Var datoen for en stor fangeflugt, iværksat a bla. den berømte Willie Sutton. Som i en periode på et år, fik gravet en uopdaget 97 fod (29,5 Meter) tunnel under fængslets mur ,og ud i friheden. Under en renovation i 1930, blev yderligere 30, ufærdige tunneller opdaget.
I 1966 blev fængslet udpeget til National Historisk Landemærke.
I 1971, lukkede fængslet, og blev forladt. Mange fanger og vagter, blev i den forbindelse overført til Graterford fængslet, ca. 50 km nordvest for Eastern State. Byen Philadelphia købte efter lukningen, hele komplekset. Med den intention at videreudvikle det. Der var mange ideer til, hvad det gamle fængsel skulle bruges til. Bland Andet Indkøbscenter og luksus lejligheder, omringet af den oprindelige fængsles mur. Men ingen af ideerne blev til noget.
I den tid hvor fængslet stod ubrugt hen. (Fra lukningen og helt op til slutningen af 1980´erne) Voksede en skov op inde i cellerne og udenfor, Indenfor murene. Fængslet belv også hjem, for mange herreløse katte.
I 1988 blev der sat ind. Og man renoverede fængslet til den tidligere stand. Og i 1994 åbnede det så, som historisk museum.

 

 

Fængslet I moderne tid.

 

 

 

 

 

 

 

I dag, er Eastern State Penitentiary så museum og historisk site. De har åben hele året. I de kolde måneder, tilbydes der guidede ture, og i sommer månederne har de noget som hedder selv-guidede ture. Turne bliver styret af Steven Buscemi, og bliver blandt andet bemandet af tidligere fængsles inspektører, fængselsbetjente og tidligere fanger.
Yderligere afholdes der mange special events hen over året. Blandt andet mange re-enactments. Hvor skuespillere og ansatte klæder sig ud.
Stedet er blevet holdt som ”Fredet Ruin”, Hvilket betyder, at der ikke er gjort nævneværdigt med hensyn til renovering og restauration.
Grundet fængslets uhyggelige udseende, dunkle atmosfære og Lange historie. Har Eastern State været brugt som location for mange tv programmer og film om spøgelses jagt. Paranormale TV shows så som, Ghost Hunters, Ghost Adventures og MTV´s Fear. Har undersøgt Eastern State for paranormal aktivitet. Fængslet blev også brugt som kulisse i en episode af serien Cold case, i afsnittet ”The House”. 1 Juni 2007, sendte programmet ”Most Haunted Live!” direkte fra fængslet, I håb om at fange nogen paranormale fænomener på direkte TV. Punk gruppen Dead Milkmen filmede også deres musik video til nummeret ”Punk Rock Girl” på stedet. Og i PlayStation 2 ”The Suffering” kan spillerne finde dokumentar film fra Eastern State.
Eastern State har også været lokation, for flere film så som: 12 Monkeys fra 1995, Animal Factory fra 2000 og senest i 2008, i filmen Transformers: Revenge of the Fallen.

 

Terror Bag murene.
“Terror Behind the Walls” er et årligt Hjemsøgt hus event, på Halloween. Arrangeret af Eastern State Penitentiary Site, Inc. (ESPHS) Den første Halloween indsamling fandt sted i Halloween ugen 1991. Eventet inkludere bland andet teater udførelse af sande historier om mord begået i fængslet. Eventet er for at indsamle ekstra penge, til vedligeholdelse af fængslet.
Kilde: http://www.easternstate.org/

 

Er Easten State Hjemsøgt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eastern State Penitentiary er et af de mest berømte, hjemsøgte steder i verden. Dette sted har været hjemmebane, for nogen af de mest fantastiske beretninger. Det var også stedet, hvor Sy-Fy channels Tv show ”Ghost Hunters” I en episode fangede teamet et mærkeligt billede af hvad der lignede en spøgelse. Det materialiserede sig, foran kameraet, hvor efter det forsvandt i høj fart ned af en meget smal gang. Selvom de prøvede at debunke det, kunne de ikke. Dette er lang fra en eneste spøgelses historie fra dette sted.
De første beretninger, om paranormale oplevelser indløb i løbet af 1940´erne. Ansatte ved fængslet hævdede at se uforklarlige ting, og høre sære lyde når de arbejdede sent. Da så endelig fængslet lukkede, kom der rigtig gang i oplevelserne.
De som begav sig indenfor murene, hævdede at høre folk der gik gennem gangene. Og fodtrin inde i lukkede celler. Andre fortalte at de hørte hårrejsende lyde fra bestemte cellerne, som om der stadig sad fanger i dem, som græd og hulkede. Der er også beretninger om sære skikkelser, der passere forbi vinduer.
Et af de steder, som siges at være hjemsøgt er Celle blok 12. Folk har rapporteret at de har hørt en eller anden le højt inde i cellerne her. Mens andre hævder at høre hvisken i området. Der er også sære historier om skygger og skikkelser, set ud af øjenkrogen. Frivillige medarbejdere har set mennesker gå igennen celle blok 6, mens ingen andre end de var i bygningen.
De samme historier kommer fra dødsgangen. Mærkelig nok, for disse fanger sad godt nok på livstid. Men man udførte ikke egentlige henrettelser i fængslet. Gangen blev tilføjet i 1959, og her sad fanger, indtil de blev overført til ”the State Correctional Institution” i Rockville. Og det var først her, man foretog henrettelser.
De som har besøgt fængslet, har også oplevet, at de føler sig overvåget. Når de så vender sig rundt, er der ingen. Andre har set skygger, flytte sig væk meget hurtigt. Efter at have følt sig overvåget. Både gæster og frivillige har oplevet noget meget mærkeligt. De har berettet at de har set en mand, klædt helt i sort. Som stod helt stille. Når man så har forsøgt at nærme sig, så forsvinder han. Og i andre tilfælde løber han faktisk væk. De som har set ham, fortæller at de efter at have set ham, følte sig syge og dårlige. Som om at manden i sort, har gjort at de følte dette.
Besøgende og medarbejdere fortæller ligeledes gang på gang, at de ser en figur i et af vagttårnene. Figuren bevæger sig sjældent, eller gør noget for at tiltrække sig opmærksomhed. Han lader bare til at stå der og holde øje med fængslet, i efterlivet.
Så er der de kolde områder, (Også kaldet Cold Spots) Disse er rapporteret mange af de som arbejder inden for murene. Og mærkelige lyde, som kommer indefra, når alt burde være tomt. Andre har optaget stemmer og EVP´er, mens andre igen er kommet hjem, med billeder af sære skikkelser og orbs.
Eastern State Penitentiary er åben for offentligheden. Så hvis du håber på at opleve noget selv, kan dette sted måske være et godt sted.

Kilder:
www.easternstate.org/
www.prairieghosts.com/eastern.html

 

 

Skriv en kommentar

Top
Danish Danish English English German German