Alcatraz fængslet

Alcatraz fængslet

Alcatraz var oprindeligt en del af forsvaret omkring San Francisco opført i midten af 1800-tallet. Men i starten af 1900-tallet havde den teknologiske udvikling overhalet fortet på øen, og i stedet blev Alcatraz bygget om til et militærfængsel.

Depressionen og forbudstiden i 30’ernes USA øgede behovet for et topsikret og flugtsikkert fængsel, og i 1934 åbnede det Alcatraz, hele verden kender fra en lang række film. Her sad nogle af de absolut hårdeste kriminelle i USA, der typisk havde flere flugtforsøg og anden brutal kriminalitet i andre fængsler bag sig, inden de endte på Alcatraz. Enkelte fanger var så farlige, at de blev sendt direkte til Alcatraz. Blandt dem var Al Capone og George “Machine Gun” Kelly.

Flugtforsøg fra Alcatraz
I de 29 år Alcatraz var nationalt topsikret fængsel, nåede 1.545 fanger at komme bag tremmer i Alcatraz. Kun 14 fanger forsøgte at flygte. Det mest berømte flugtforsøg fra Alcatraz skete i juni 1962, da det faktisk lykkedes de to brødre John og Clarence Anglin samt fangen Frank Morris at flygte fra Alcatraz og komme ud i friheden. Fangerne brugte regnfrakker som flydeemner, men druknede efter al sandsynlighed i San Francisco Bay i forsøget på at svømme over til fastlandet – selvom deres lig aldrig er blevet fundet.

Fangeflugten i 1962 var med at starte en debat om, hvorvidt Alcatraz fortsat skulle være fængsel eller ej. Dels var omkostningerne til at holde bygningerne ved lige ekstremt høje, og dels var det besværligt at sejle besøgende ud til øen i San Francisco Bay. Debatten endte med, at tiden var løbet fra det topsikrede fængsel, og den 21. marts 1963 forlod den sidste fange Alcatraz.

Skriv en kommentar

Top
Danish Danish English English German German