Trick & Treat! Det er snart Halloween!

Trick & Treat! Det er snart Halloween!

Allehelgensaften er aftenen før Allehelgensdag (som er i de fleste lande den 1. november, i skandinavien dog den 1. søndag i november ). Ifølge folketroen er det den aften, hvor hekse, genfærd, og mørkets magter er løs for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på Allehelgensdag.

Allehelgensaften er i lighed med Allehelgensdag stort set gået i glemmebogen i den danske kultur, idet den blev afskaffet under helligdagsreformen af 1770. Den er ved at vinde indpas i dansk kultur igen, under det amerikanske navn. I dag fejrer man det i Danmark efter den amerikanske model.

Allehelgensaften blev egentlig til under et andet navn (“Samhain”) som en hedensk højtid blandt kelterne i Irland og Storbritannien. I det 19. århundrede blev traditionen taget med til Nordamerika af hovedsageligt irske, skotske og andre immigranter, som transporterede de forskellige versioner af traditionen med sig. I det 19. århundrede startede dagen, ifølge kirken og den florentinske kalender , ved solopgang.

Den amerikanske “Halloween” begyndte at vinde popularitet i Danmark, da ekstrabaldet i 1998 tog initiativet til det første af en række årlige Halloween-arrangementer i scala, med gyserfilm-maratoner, gevinster til bedste udklædning mv. I år 2000 begyndte Fætter Br at sælge Halloween-ting, og i 2006 begyndte tivoli at holde Halloween-åbent i efterårsferien, hvor haven til lejligheden dekoreres med græsker, hekselandsby osv.

I 2008 deltog 264.000 mennesker i tivolis Halloween-arrangement, der åbnede første gang i 2006, og som har gjort efterårsferien til havens mest besøgte periode om året — inklusive både sommer og jul. I 2010 holdt Halloween i Tivoli åbent fra kl. 10.00 om formiddagen hver dag i åbningsperioden d. 15. til og med d. 24. oktober. Sædvanligvis har Haven tradition for at åbne, når Rådhusuret slår kl. 11.00, men man åbnede i efterårsferien 2010 en time tidligere for de mange børnefamilier, der besøger Tivoli i denne periode.

Halloweens popularitet i Danmark kan direkte måles i den nationale græskarproduktion, der i løbet af få år er steget til 400.000 græskar i 2008.

 

Ordet Halloween er en sammentrækning af All Hallow’s Eve, da det er aftenen før “All Hallows’ Day” (Allehelgensdag). Helligdagen var en dag med religiøse festligheder i en række nordeuropæiske og hedenske traditioner, indtil paverne Gregor lll og Gregor IV, flyttede den gamle kristne Allehelgensdagsfest fra d. 13. maj til d. 1. november.

Skriv en kommentar

Top
Danish Danish English English German German