Forbavsende mange oplever uforklarlige fænomener

Forbavsende mange oplever uforklarlige fænomener

Mellem hver femte og hver tiende oplever uforklarlige fænomener, anslår ekspert.

Trin på trappen, døre der åbner af sig selv og mystiske, uforklarlige lyde.  Ifølge en Gallup-undersøgelse tror 37 % af den danske befolkning på, at der findes ånder og spøgelser. Men mindst lige så interessant er det, hvor mange der rent faktisk oplever spøgelser, ånder eller noget, de ikke kan forklare.

”Et slag på tasken er, at mellem hver femte og tiende oplever noget, de ikke kan forklare,” fortæller antropolog Kirsten Marie Raahauge, der er lektor ved det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole og blandt andet forsker i hjemsøgte huse.

Korte, intense oplevelser
Faktisk er antallet af folk, der oplever uforklarlige fænomener, det, der har overrasket Kirsten Marie Raahauge mest i forbindelse med hendes forskning.

”Det er kun med nogle sanser, vi oplever denne slags fænomener. Måske hører man noget uden at se det eller omvendt. Men det, som folk oplever, er typisk en kort intens oplevelse,” fortæller Kirsten Marie Raahauge, der forklarer, at tydelige trin på trappen eller nogen, der tager i en dør er klassiske eksempler.

”Det er slet ikke sikkert, at man hører eller registrerer dem hver dag. Der er ikke altid et mønster i det, man oplever,” uddyber hun.

Varsom over for ’ånder’ og ’spøgelser’
Som antropolog arbejder Kirsten Marie Raahauge med at undersøge, hvordan hjemsøgelser knytter sig til rum og steder, samt hvordan uforklarlige oplevelser påvirker folks opfattelser af disse steder og rum.

Selvom mange oplever noget, som de ikke kan forklare, betyder det ikke, at de nødvendigvis tror, det er spøgelser eller ånder. Alligevel bliver ord som ’ånder’ og ’spøgelser’ ofte anvendt, når man har oplevet noget, som man ikke kan forklare, mener hun. Det har at gøre med, at vores sprog ikke har ord til at beskrive disse oplevelser.

Hendes forskning bygger blandt andet på mere end 100 interviews og samtaler med danskere, der har oplevet fænomener, de ikke kan gøre rede for.


Èn kommentar

Skriv en kommentar

Top
Danish Danish English English German German